L'objectiu dels autors que hi col.laboren és facilitar informació de les activitats que han fet, mitjançat tracks, ressenyes, fotos o vídeos. elsdalton@gmail.com.
Alpinisme
Escalada
Ferrades
Gel i neu
Expedicions

divendres, 16 de juliol del 2010

Mont Rosa (2n dia): Zumsteinspitze - Punta Gnifetti

"El massís del Mont Rosa és, per la seva extensió, el massís més alt de l'Europa Occidental. Té 10 cims de més de 4000 metres, essent el més alt la Dufourspitze (4634m), seguida del Nordend (4609m). Tot i que el Zumsteinspitze és un cim modest del massís, la seva ascensió és de gran bellesa."

No vam dormir gaire al refugi Gnifetti. La calor humana que hi havia la petita habitació amb 16 de nosaltres dintre va fer que fos segurament la nit més calurosa de l'estiu, a 3650 mts!!

L'alçada també va fer de les seves en alguns de nosaltres i col.laborà a la mala nit.

Alguns ja havien decidit que no pujarien avui. Havien complert el seu objectiu i estaven prou satisfets. Els altres, tot i la son, toca diana, esmorzar i començar a caminar a les 5,30h.

La fresca del matí ens acaba de despertar i ens deixa començar a pujar amb millors condicions que ahir. A més la neu és força més dura i ens falicita el pas. Seguirem el programa i anirem per la ruta normal.

Les cordades les fem en grups de dos o tres en funció de l'afinitat i la forma física, i l'objectiu és fer almenys el Zumteinspitze (4563m), i si la cordada està en forma continuar carenejant i fent quatremils. Ja ens reunirem a la tornada.

Avui faig cordada amb la Enri, el primer objectiu és arribar al Coll de Lyz (4151 mts), un espai que pot ser tan bucòlic com infernal, segons el temps que hi faci. És un gran coll que ens obre a tota la vesant del Glaciar Rosa i a unes grans vistes de molts dels quatre mils del massís, però per ser tan obert també el fa exposat al vent. Tenim sort i fa un dia esplèndid.

Ja veiem els que poden ser els nostres dos objectius del dia, a l'esquerra el primer, el Pic Zumstein (4563m), i a la dreta el que seria pels italians la Punta Gnifetti, pels alemanys el Signalkuppe, i on dalt hi ha el refugi més alt dels Alps, el refugi Margherita (4554 mts). Tot un embolic de noms per aquests dos cims tan sobris.

Un cop assimilat tot el que ens ha obert el Coll de Lyz, ens queda seguir el camí; un gran flanqueig per la capçalera del Glaciar Rosa ens porta a l'ampla pala que acaba en el coll Gnifetti que separa els dos cims explicats a dalt. Durant el flanqueig haurem deixat a la nostra dreta la Punta Parrot (4436m) i el Ludwigshohe (4341m).

Un cop al Coll Gnifetti (4464 mts) deixem les motxil.les per fer la piràmide cimera del Zumstein. Abans hem menjat i begut, i només ens emportem el Gore i la càmera per les fotos de rigor. Aquí dalt qualsevol estalvi de pes és d'agraïr.


L'aresta de neu que porta fins el cim no és difícil, nomès una mica aèrea en algun tram i es pot complicar una mica en cas de vent. En 15 minuts som dalt, tot just 100 mts de desnivell.

Just a l'arribar al cim trobem davant nostre la Punta Dufour (o Dufourspitze, de 4634m), el pic més alt del massís. Sembla que el tenim a tocar però el desnivell que hi ha entremig el fa insalvable avui per nosaltres.

Les vistes des d'aquí són impressionants. Avui la muntanya ens ha estat amiga i ens ha permés gaudir-ne.

Ens veiem animats i amb forces per fer la Punta Gnifetti. Ens atrau veure com és el refugi més alt dels Alps. Tornem a baixar , travessem l'ampli coll Gnifetti i després de tornar a deixar el material encarem la pendent pala que ens portarà a la famosa "Capanna (cabanya) Margherita".

Fotos de rigor, i ara si que sembla que el cap comença a queixar-se, fa hores que estem en alçada i toca baixar.

Però a mitja baixada veiem que els companys s'han reunit a la Punta Balmenhorn (4167 m), considerada també un quatre mil, encara que sigui només un turó de roca, de 20 mts. l'ascensió del qual es fa amb una corda i unes escales de ferro. A dalt hi ha el Cristo delle Vette i el Bivacco Giordano.

La neu escalfada pel Sol ens fa patir gairebé més de baixada que de pujada. Sembla que ens hagin convidat a fer uns "tragus" de lo inconsistent que és. Baixem a trompicons, però ja se sap... baixar, baixa qualsevol (per dir-ho finament i no com la dita).

Per acabar, ens falta rematar-ho amb la desgrimpada que hi ha fins prop de la Punta Indren. Tanta neu que hem xafat fa que ens vingui de gust de tocar roca.

Per sort ja arribem.

Descarega't el track al Wikloc:



dilluns, 12 de juliol del 2010

Dolomites: Ruta circular a La Brenta

La proposta de l'article és una ruta per la zona dolomítica de la Brenta molt adaptable a persones amb diferents nivells alpinístics gràcies a la quantitat de refugis que hi ha a la zona i a la diversitat de senders que els uneixen.
De totes les propostes, n'hem escollit una de circular que segueix un seguit de vies ferrades precioses gràcies a l'ambient que les envolta.
S'ha fet la ruta en quatre dies i tres nits però la quantitat de refugis permet escurçar etapes i fer la volta en més dies.


1r dia. Madonna di Campiglio-Refugi Graffer (2.260 mts.): Ascendim ràpidament amb el telefèric que va al Monte Spinale i d'allà surt un camí que ens aproxima fins el refugi Graffer. La ruta encara és per prats alpins sense necessitat de tocar la roca. Aquesta aproximació pot durar entre 1h i 1h30m. i el desnivell total és de 150 mts, arribant al refugi a 2260 mts.

Del Monte Spinale al R. Graffer

2n dia. Refugi Graffer-Refugi Alimonta (2.571mts): Sortim del Graffer en direcció al "Sentiero atrezzatto Bennini", un sender força horitzontal però que t'introdueix a l'ambient dolomític de ple.

Sentiero Bennini

Passat aquest, la intenció era de fer la "Via ferrata delle Bochette Alte" però la neu que hi ha, tot i ser juliol, ens fa modificar el recorregut i passar per altres ferrades més baixes però també espectaculars anomenades "Sentiero Osvaldo Orsi" i "Sentiero Sosat". Ens porten igualment al Refugi Alimonta, objectiu del dia, després d'haver passat prop del refugi Brentei.

Sentiero Sosat

La qualitat dels refugis en aquesta zona d'Itàlia és molt alta. Cal informar-se però de quins són del CAI (Club Alpí Italià) o els que són privats, sobre tot perquè hi ha força diferència de preus i no fan descomptes a federats en els privats. L'Alimonta,per exemple és privat.

Refugi Alimonta

3r dia.Refugi Alimonta-Refugi Agostini (2.410 mts.): Aquest dia es fa la "Via ferrata delle Bocchette Centrali" que passa pel peu del "Campanille alto" i el "Campanille Basso", agulles espectaculars amb unes molt bones vies d'escalada. A mig camí trobem el Refugi Pedrotti, lloc ideal per qui vulgui allargar els dies d'estada i fer una nit més. Tot seguit enllacem amb el "sentiero Brentari" que ens portarà fins el refugi Agostini.

Ferrata Bocchette Centrali


Refugi Agostini

4t dia. Refugi Agostini-Refugi Vallesinella (1513 mts). La primera part del dia l'emprem per fer la "Ferrata Castiglioni", una de les més verticals de la zona que ens porta fins a la "Bocchetta delle due denti", un coll on ja es veu el seguent refugi per on passarem, el refugi Dodicci Apostoli.

Ferrata Castiglioni

Aquest refugi el porta el famós alpinista Hermano Salvaterra, que ens va convidar a fer escalades per la zona, però nomès vam acceptar un café perquè el camí era llarg, haviem d'arribar al cotxe i no teniem més dies per quedar-nos-hi.
Des del refugi hi ha un gran desnivell fins arribar a a la Bocca d'Ambiez, coll que ja ens porta a la vessant de Madonna després de baixar una gelera i de seguir el "Sentiero alpinístico Martinazzi".
Tanmateix aquest ens porta al Refugi Brentei (2.175 mts.) on reposem energia i continuem el camí cap avall, fins el refugi Vallesinella on agafarem un bus que ens porti a Madonna di Campiglio.
Les ressenyes de la zona les vàrem treure del vèrtex.


Fotos del Pep. Clica a la imatge per enllaçar amb l'àlbum.
Dolomites Brenta


Marc, Pep i Lluís

dimarts, 6 de juliol del 2010

Mont Rosa (1r dia): Punta Giordani i Piràmide Vincent (Cara Sud, D+)

Feia molt temps que aquest bloc estava inactiu però per fi hem aconseguit fer una nova expedició, aquesta vegada acollits pels bons companys i membres del Centre Excursionista Montserrat i del 2x2 de Santpedor. Gràcies a ells i la seva perfecta organització hem pogut dur a terme dos dies intensos al massís del Mont Rosa.
Aquest any la quantitat de neu que hi ha és important, tant, que sovint hem trobat a faltar els esquís, ...ens ho apuntem per una altra vegada.
Després de l'ascensió amb el tercer i nou telefèric que ens deixa a la Punta Indren (3.200 mts), la idea era d'anar a passar el dia al refugi Gnifetti (3.600 mts) per allò d'aclimatar i tal..., però l'aproximació fins allà la vèiem molt curta i teniem tot el dia per endavant.
Total, que ens n'anem a fer primer la Punta Giordani per una pala força monòtona i força dreta que, potser pel fet de fer els primers passos a tal alçada, es fan més feixucs... necessitem 2 hores per fer aquesta primera ascensió de 800 mts. de desnivell.


A partir d'aquí, la falta de ressenyes i d'info per aquesta vessant ens fan tenir sensacions com molts autors d'aquests que hem llegit de vegades, aventurers que han de prendre decisions sense que ningú els expliqui de pé a pà per on va un recorregut i què es trobaran al davant.
La primera idea era d'enllaçar el primer cim amb el segon per l'aresta, però aquesta és de roca i sembla que hi ha algun pas difícil, a més no portem el material suficient per engarristar-nos-hi. La descartem.


La possibilitat més factible és la de flanquejar tota la cara sud de la Piràmide per sota la rimaia i anar a buscar l'esperó SO, allà s'hi veu una possible sortida fins el cim.
Total, que fem la travessa, delicada perquè hi han baixat purgues, esperem però que ja hagi baixat tot. La creuem mirant amunt tota l'estona.


La Punta Giordani des de la cara S de la Piràmide Vincent. Sota la rimaia es veuen les nostres traces.

Un cop a l'esperó ens queda decidir si seguim per aquest o tombem fins el mig de la cara S i seguim un parell de canaletes que sembla que s'encaren fins el cim.
Descartem la primera opció perquè hi ha molts trams mixtes, a més, hem vist un pals que deuen significar que per les canaletes hi ha sortida. La seguretat d'això ens l'acaba de donar un parell de traces que hi trobem.
L'aventura i la incertesa han durat poca estona però encara ens queda seguir les traces que no sabem quina dificultat busquen i si serem o no capaços de superar-la.
Fem un flanqueig cap el peu d'una primera canal i l'encarem amunt, el pendent va augmentant (40-45-50º).
Al cap d'uns 50 mts. la canal s'obre, i per sobre talla el pas una vira de roca. Veiem que les traces porten cap a la dreta, ben bé cap el mig de la cara S amb un flanqueig on cal anar amb peus de plom perquè la neu és inconsistent.


La foto ha sortit una mica "trucada" involuntàriament: No és tant dret.

Ens trobem una segona canaleta més dreta que la primera (50-55º). Al cap d'uns 60 mts. ja sembla que la dificultat disminueix, es va obrint i suavitzant el pendent, ja quasi som dalt.





Arribem ben bé a la Piràmide Vincent on hi trobem els companys que han pujat per la ruta normal. El fet de retrobar-nos es converteix en un esclat d'eufòria i felicitacions, en total 21 alpinistes que assaborim el primer objectiu. No hi ha faltat ningú.
Felicitats perquè tots heu aconseguit el vostre repte.
La tornada la farem, més o menys tocats per l'alcada, per la via normal.


A l'arribar a casa llegeixo en el llibre "Los cuatromiles de los Alpes": "Hay dos rutas (V) en los 500 mts. de la cara Sur pero son más expuestas y peligrosas y no son recomendables"... en fi, si ho hagués llegit abans segur que no ens hi haurem posat.


Lluís