L'objectiu dels autors que hi col.laboren és facilitar informació de les activitats que han fet, mitjançat tracks, ressenyes, fotos o vídeos. elsdalton@gmail.com.
Alpinisme
Escalada
Ferrades
Gel i neu
Expedicions

dilluns, 28 de novembre del 2011

Alpinisme. Massís Néouvielle: Cresta del Pic Long (AD)

Fa temps que volia publicar aquest article, però no havia trobat el moment i ho havia anat deixant. Bé, d'avui no passa.... som-hi.
El Pic Long és el més alt de la zona del Massís de Néouvielle, però la dificultat per arribar-hi per qualsevol lloc l'ha fet caure una mica en l'oblit, i el nom que ha agafat el massís és el del segon pic en alçada, molt més popular que el primer. Una altra dada: és l'únic massís pirinenc ubicat únicament en zona francesa.
Des del Neouvielle: Pic Maubic davant, Pic Long i Pic Badet a l'esquerra
Pujant cap el Pic Maubic a la dreta i Pic Long a l'esquerra
Pic Long a la dreta i Pic Badet a l'esquerra


L'aproximació es fa per la vora de l'estany de Cap de Long, aviat puja amunt per després tornar a baixar a fi de superar una paret de roca que cau cap el llac. Al matí, amb ganes aquest descens té poca importància, però en tornar cansats serà com una petita tortura remuntar els gairebé 100 mts de desnivell.
Un cop a la cua del llac, seguim pujant, ara per la vall amunt fins a trobar la carena que ens portarà al primer 3.000 de la jornada, el Pic Maubic (3.058 mts.).




















Allà comença l'aresta que ens durà fins el Pic Long. La primera part és bastant horitzontal o en lleugera baixada,sobta perquè de seguida s'estreny i és molt aèria però la progessió no té grans dificultats.
Inici de la cresta

Primera part de la cresta
Tot seguit el terreny és més abrupte, s'han de superar tres agulles, la primera per l'aresta, la segona flanquejant-la, on en acabar el flanqueig hi trobem un ràpel de 10 mts. i la tercera la tornem a flanquejar.
Zona de les agulles

Després ja comencem l'ascensió a la piràmide final del Pic Long i ho fem per una espècie de canaleta situada a la dreta de la cresta, d'aquesta manera superem amb facilitat els passos més delicats del fil.
Aquesta canaleta s'acaba amb un últim mur més ampli on, primer es supera un tram vertical, després es fa un flanqueig a la dreta per superar una agulla i finalment es fa un altre tram més vertical que ja ens du al cim del Pic Long (3.192 mts.).
Descens del Pic Long. Es fa per la pala esquerra de la foto.
Per baixar del Pic Long, ho fem per la cara sud, un pendent delicat i descompost que seria la via normal per fer el cim, d'aquesta manera superem les grans dificultats de l'aresta ràpidament. Quan el pendent es suavitza, hi ha un tram que ens permet tornar a posar-nos a l'aresta i la continuem. Des d'allà arribem a la Hourquette de Pic Long (3.099 mts.) fàcilment.
Flanqueig descompost
Tot seguit ve un tram força horitzontal, poc difícil però que s'ha de treballar, estret i aeri fins arribar a la piràmide cimera de l'Agulla Badet (3.135 mts.) que farem sense dificultats.
A partir d'aquí flanquejarem per una zona força descomposta on s'ha d'anar amb compte i que ens portarà finalment fins el Pic Badet (3.160 mts.).

 La baixada d'aquest pic la farem també per terrey descompost i algun troç vertical fins arribar a una zona on podem abandonar la cresta i retornar a desfer el llarg camí que ens portarà al cotxe.



Màrius, Xavi i Lluís